Inside job

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
laptop

Kada za svoje klijente radim analizu implementiranih mjera zaštite, bez obzira na koji objekt se odnosi, bez obzira na ono što se štiti, a polazeći od Plana kojeg su primijenili (u većini slučajeva takav i ne postoji), upozoravam na jednu činjenicu koju su zaboravili, a to je čovjek.

Krađa podataka putem interneta, krađa drugih informacija, krađa proizvoda, u većini slučajeva je povezana sa nekim (a) od zaposlenih. O tome sam napisao „tone“ članaka, temeljenih na dugogodišnjem iskustvu i poznavanju problematike. (od zaštitara koji je „čuvao“ jednu banku, pa počinio 15 razbojništava u tu i druge poslovnice banke, do trezoriste koji je iz trezora banke ukrao više milijuna kn).

Trgovine – trgovački lanci gube do 1,5 bruto prometa zahvaljući krađama, u kojima  30-40% sudjeluju zaposlenici istih.

Mnoge svjetske analize respektabilnih autora potvrđuju moje teze. Zato se uvijek, kada sam u prigodi, zalažem za diskretne provjere zaposlenih, posebno na onim radnim mjestima koja su po mojoj prosudbi posebno sigurnosno relevantna.

Ilustracija, koju prilažem, govori, a u to vjerujem, da se, kada je u pitanju Cyber Attack u oko 60% slučajeva radi o tzv. Inside Job ili po naški čovjek iz firme.

inside job

Zato bi kod svih planiranja mjera zaštite iste trebalo povjeriti stručnim osobama, koji neće zaboraviti ono najbitnije – čovjeka, bez obzira na moderne tehnologije, procedure i slično.

O meni

Preko 25 godina u policiji i to na najodgovornijim radnim mjestima, poput načelnika na 3 policijske postaje, šefa Odsjeka za suzbijanje razbojništva, te dugo godina kao načelnik kriminalističke policije u Zagrebu. Zbog iznimnih zasluga i uspjeha u radu  višekratno odlikovan od strane prvog Predsjednika RH dr. Franje Tuđmana.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Popularno na blogu

Nešto vas zanima?

Scroll to Top