Neredi na sportskim natjecanjima

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
stadion-dinamo

U RH se tjedno, mjesečno, godišnje održi velik broj sportskih natjecanja u različitim sportovima te u različitim objektima. Nogomet, košarka, hokej, rukomet, vaterpolo, da ne nabrajam. Stadioni, dvorane, bazeni i dr. poprišta su sportskih natjecanja.

Ipak, problemi se javljaju samo u određenim sportovima (nogomet) i samo na određenim stadionima-utakmicama, tzv. visokog rizika.

Izuzetak je tu GNK Dinama, koji je uvijek u problemima, jer ima karakterističnu i jedinstvenu situaciju, da se dio navijača ponaša kao protivnik kluba i nastoji svim sredstvima naštetiti svom klubu. U tome uspijeva, nažalost.

publikaU neredima koje stvaraju “navijači”, osim materijalne štete, česte su i ozbiljne i trajne tjelesne povrede, a vidjeli smo u Rijeci, stradavaju i djeca.

Autor ovih redaka je Planirao, sudjelovao u provođenju osiguranja i/ili rukovodio osiguranjem na svim nabrojanim objektima i kod svih sportova, ponajčešće na stadionu GNK Dinama, kao zapovjednik tamošnje policijske postaje ili kasnije kao viši rukovoditelj u PUZ-u, sa “dosta utakmica u nogama”. To iskustvo je nadograđeno kasnije i radom u zaštitarskoj firmi koja je osiguravala i još uvijek osigurava taj objekt.

Pa dobro, kako spriječiti nerede na sportskim natjecanjima, prvenstveno na nogometnim stadionima?

 

Zakon imamo, zove se slično kao i naslov ovog članka. Relativno je i dobar, osim u dva segmenta. Prvi je što se ne provodi, a drugi je, malo lukavstvo policije, koje je sve obveze prebacila na organizatora. Sebe je stavila u ulogu arbitra, koji će ozbiljno reagirati tek kad nastupi posljedica, što je loše. Kod utakmica visokog rizika, policija mora imati glavnu riječ, tim prije što je danas (2.10.2013) načelnik Uprave policije MUP-a RH Borovec izjavio u jednoj TV emisiji, da organizatori nemaju kvalificirane osobe koje bi se bavile ovom problematikom. Iskreno, držim da je to istina, no ni sam Borovec se ne može pohvaliti pretjeranim iskustvom u operativnim poslovima, posebno kada su osiguranja u pitanju. Poznajem stanje kadrova u MUP-u i ono nije blistavo.

Zaštitari su druga priča. Iako Zakon dopušta obavljanje ovih poslova i redarima, uglavnom su tu zaštitari od kojih jedino Sokol-Marić ima dovoljan broj za “pokriti” Dinamov stadion i to na način da ih dovodi iz drugih gradova, sa posla, ili pred posao, sa slobodnog dana…dakle nemotivirane, slabo vođene, a Plan se sastoji od rasporeda pozicija pojedinih redara s kratkim naputkom što i kako.

Kako je moguće pokraj toliko provjera na ulazu unijeti stotine baklji?
Kako spriječiti nedolično vikanje, kako kažu nekoliko stotina huligana? Koji se bore da njihov klub ispadne iz europskih natjecanja?

Kako spriječiti sukobe navijača, prije, poslije ili za vrijeme utakmice?
Lako, rekao bih.

Svakako ne mnogobrojnim sastančenjem nekompetentnih ljudi.
Kada je u pitanju GNK Dinama, koji je, kao što je već rečeno, specifikum, tu se ne radi o šačici huligana, već dobro organiziranoj i motiviranoj, financijski potpomognutoj grupi od strane onih koji žele “drugim sredstvima” maknuti sadašnje vodstvo kluba, ovo su tek metode. Tu nikakav razgovor i “rad s navijačkim skupinama” tu ne pomaže.
Inače, doslovno pridržavanje slova i duha postojećeg Zakona, bez izuzetka, dobar je put ka cilju.

Cilj bi svakako trebao biti osjećaj kojeg imamo u Ledenoj dvorani, kada Medvešćak igra hokej.
Svakako ne treba kukati da ima preko tisuću prekršajnih kazni, samo stotinjak zaštitnih mjera-mjera opreza.
Usput, mnoge od mjera predviđenih Zakonom…jednostavno su neprovedive, jer ne postoji dovoljan broj policajaca u ovoj zemlji koji bi ih provodio, pogotovo kada bi takvih mjera bilo više (nemoguće je sve elaborirati zbog nedostatka prostora).
Umjesto toga, treba se koristiti odredbom čl.32 st.7 spomenutog Zakona, koji predviđa zabranu prodaje karata i pristupa na događaj osobi za koju se zna da je ranije činila prekršaje iz Zakona. Kao jedna, svakako ne jedina mjera.

Prvo što treba učiniti svaki ozbiljan klub je angažirati kvalitetnu i stručnu osobu koja će brinuti za sigurnost, osobu koja poznaje problematiku, ima iskustva i rezultata, koja će sačiniti Plan rada sa čvrsto zadatim rokovima i nositeljima zadaće, prvi rezultati će biti vidljivi odmah, a problem nestati za manje od pola godine.

O meni

Preko 25 godina u policiji i to na najodgovornijim radnim mjestima, poput načelnika na 3 policijske postaje, šefa Odsjeka za suzbijanje razbojništva, te dugo godina kao načelnik kriminalističke policije u Zagrebu. Zbog iznimnih zasluga i uspjeha u radu  višekratno odlikovan od strane prvog Predsjednika RH dr. Franje Tuđmana.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Popularno na blogu

Nešto vas zanima?

Scroll to Top