• 099 506 4040
  • info@dorbis.com.hr
  • Pon - Peti: 9:00 - 18:30
policajac-s-autom

Krađe u trgovinama

Prema podacima PUZ-a u Zagrebu prošle, 2017 godine, izvršene su 782 krađe u trgovinama. Svi znamo da to nije pravo stanje stvari.

Naime, sve do nedavno, cenzus materijalne štete za krađu bio je 1000 kn te je takve slučajeve policija procesuirala, odnosno podnašala kaznene prijave. U slučaju manje materijalne štete, ako bi utvrdila počinitelja, policija je oštećenoj strani davala podatke radi podnošenja privatne tužbe, tako da je veći dio tih kaznenih djela ostajao u „sivoj zoni“, a počinitelji bez kazne čak i ako bi bili uhvaćeni na licu mjesta.

Za iznose manje od 1000 kn, policija uglavnom nije ni dolazila na mjesto događaja, sada će to biti za 2000 kn. Naime, prema najnovijoj odluci Vrhovnog suda, taj cenzus je podignut na 2000 kn, što će još više pogodovati lopovima, praktički biti poticaj za vršenje krađa.

Prema relevantnim istraživanjima, u svijetu se godišnje u trgovinama ukrade robe za oko 110 milijardi dolara ili oko 1,4% ukupnog prometa u maloprodaji. Zapanjujući podaci.
Procjene su da se u Republici Hrvatskoj te brojke kreću oko 1,3 ukupnog prometa ili negdje između 950 milijuna do 1 milijarde kuna na godišnjoj razini. S obzirom na pad ukupne potrošnje, tako i u maloprodaji, ove godine se mogu očekivati i nešto manje štete.

Iako većina tvrtki i trgovačkih lanaca ulažu ne mala sredstva u određene sustava zaštite, očito je da se to čini na neadekvatan način, formalno, a angažiraju se zaštitarske tvrtke koje u suzbijanju ove vrste kriminaliteta nemaju iskustva, već, uglavnom prodaju robu (sustave zaštite) i iznajmljuju nedovoljno educirane zaštitare (detektive) za hvatanje počinitelja, koji ako i budu uhvaćeni, u pravilu, ne budu procesuirani i ubrzo kreću u nove „pohode“. Ne postoji prosječan počinitelj. Oni su različitih dobi, socijalnog statusa i spola, mnogi od njih nisu ranije evidentirani kao počinitelji kaznenih djela, a kradu sve, od skupocjenih robnih marki, parfema, do toga da ukradeno (hranu i piće) konzumiraju u dućanu.
Pri tome, lako rješavajući uobičajene načine zaštite (tvrdu ili meku, odnosno zaštitne gumbe i sl. ili aluminijsku foliju), na najjednostavniji način, folijom protiv folije, a kliještama protiv gumbi u garderobi. Lažne kamere u nekim dućanima djeluju smiješno, pogotovo kada ni prave nisu bitno doprinijele smanjenju nastalih šteta i broja krađa. Za napomenuti je da preko 30% ovih kaznenih djela biva učinjeno od zaposlenika trgovina, dostave, pa i zaštitara.
Što i kako u borbi protiv ovih kaznenih djela učiniti:

– Angažirati stručne osobe radi snimke postojećeg stanja
– Sačiniti elaborat sa prijedlogom učinkovitih mjera zaštite
– Pratiti provođenje istih
– Izvršiti određene provjere za zaposlene osobe
– Stalno raditi na educiranju angažiranih zaštitara, ali i osoblja

Moguće je, iako izgleda paradoksalno, znatno smanjiti ulaganja u mjere zaštite, ali i smanjiti broj krađa i materijalnu štetu.

Popularno na blogu

Skice iz policijske postaje

ikona

Još članaka

zaštitar
Darko Škender

Taktika postupanja zaštitara u bankama

Uvod Iako se radi o izuzetno važnoj materiji gdje prigodom vršenja kaznenih djela razbojništava gube živote zaštitari i policajci, do sada je bilo vrlo malo pismenih radova na tu temu, a tek smo nedavno mogli pročitati u časopisu Zašita jedan

Više »
laptop
Darko Škender

Inside job

Kada za svoje klijente radim analizu implementiranih mjera zaštite, bez obzira na koji objekt se odnosi, bez obzira na ono što se štiti, a polazeći od Plana kojeg su primijenili (u većini slučajeva takav i ne postoji), upozoravam na jednu

Više »
pošta
Darko Škender

Razbojništva u poštanskim uredima

U posljednjih 10 godina je izvršena su 386 razbojništava u Poštanske urede, a pri čemu  je ukupna materijalna šteta  24.541.575 kn.   Velik ili mali broj? Sudeći prema izjavama odgovornih osoba u HP, zaduženih za korporativnu sigurnost, radi se o

Više »
Scroll to Top