Provale u kuće i stanove

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Provalnik
graf-provala

Ukupno: 31.088

U posljednjih 10 godina na području RH izvršeno je (prema podacima MUP-a RH) 31.088 provala u kuće i stanove. Podataka o materijalnoj šteti nema. Na grafu prikazujemo broj provala  po godinama. Stopa razriješenosti ovih kaznenih djela je izuzetno niska i u Zagrebu se kreće između 10 i 15% na godišnjoj razini. Tu leži i dio problema. (specijalna i generalna prevencija)

Pred i u sezoni godišnjih odmora svugdje možemo pročitati savjete kako se zaštititi od provala (iako je lopovu dosta da niste kod kuće, zbog npr. odlaska na tržnicu).

No ti savjeti se, uglavnom odnose na umanjenje štete, a ne toliko na odvraćanje lopova od počinjenja kaznenog djela.

Tako npr. MUP RH na službenim stranicama savjetuje:

  • Novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja)
  • Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima
  • Ključ od stana ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići
  • Organizirate da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić
  • Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja,
  • Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete.

Osoba od povjerenja, ukoliko postoji, sigurno neće spriječiti provalnika, a i činjenica da ste novac i sl. pohranili u trezor banke.

Provale se, u pravilu vrše u serijama, a tako bi se i trebale otkrivati. No, više toga, nažalost nema, uglavnom zbog zakonskih odredaba, koje idu u prilog kriminalcima.

Svojevremeno sam vršio kriminalističku obradu nad jednim od najvećih provalnika na „ovim prostorima“, izvjesnim K.V. iz Splita, kome sam dokazao izvršenje preko 500 provala u stanove na području Zagreba, Splita u RH, kao i u nekim gradovima Slovenije.

Provale je vršio na način da je, došavši u grad, kupio izvijač, nasumično odabrao zgradu i stan (uvijek dvokrilna vrata) te oslobodivši zasun ušao u isti. Na kvaku je stavljao kamen, kako bi čuo ako netko uđe. Krao je samo novac i zlato. Dobio je maksimalnu kaznu zatvora u to vrijeme.

Osim nasumičnih provala, postoje i tzv. „tipovane“, kada počinitelj dobije informaciju da se u stanu nalazi veća količina dragocjenosti (obično novac, nakit, umjetničke slike i sl.).

Kako se najčešće vrše provale:

provala(2)

  • Obijanjem ulaznih vrata
  • Kroz prozor
  • Penjanjem na balkon
  • Penjanjem na krov (provala kroz krovni prozor)
 
 
 

Koji se alat pri tome koristi?

 

topProfesionalni provalnici koriste „top“ za lomljenje uloška cilindrične brave, „češalj“ i drugi podesan alat, uključujući priručni  kao i znatno sofisticiraniji, ovisno o tome koju prepreku treba savladati.

 

Kako se zaštititi?

Kada mi postave ovakvo pitanje, uvijek je moj odgovor – prevencija, odvraćanje. Dakle, imajući u vidu naprijed navedene načine izvršenja, poduzeti mjere koje će odvratiti počinitelja od počinjenja provale.

Ako ste u stambenoj zgradi, dobro je imati video nadzor, jer za razliku od razbojnika, koji su uglavnom maskirani, provalnici ne vole kamere. Vrata na ulazu u zgradu trebaju biti zaključana, a dobro će doći i samo naljepnica na ulazu da je prostor pod video nadzorom.

Protuprovalna vrata će svakako biti razlog zašto se provalnik neće odlučiti za vaš stan, a koji puta će pomoći i dobra brava. (iz prakse znam da su naj ugroženiji prvi i zadnji kat)

Prizemne prozore treba osigurati ukrasnim i efikasnim rešetkama, slično postupiti i sa balkonskim vratima, gdje je dobro imati i svjetlo sa senzorom kretanja.

Protuprovalni alarm može koristiti, ali se često dešava da se isti aktivira bez vidljivog razloga, pa ga ukućani izbjegavaju aktivirati.

Zatražite i ostale (besplatne) savjete.

O meni

Preko 25 godina u policiji i to na najodgovornijim radnim mjestima, poput načelnika na 3 policijske postaje, šefa Odsjeka za suzbijanje razbojništva, te dugo godina kao načelnik kriminalističke policije u Zagrebu. Zbog iznimnih zasluga i uspjeha u radu  višekratno odlikovan od strane prvog Predsjednika RH dr. Franje Tuđmana.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Popularno na blogu

Nešto vas zanima?

Scroll to Top